’Hey Jodeeh’: antisemitisme komt weer aan de oppervlakte, ook in Arnhem

ARNHEM – In de afgelopen dertig jaar was het aantal gevallen van anti-Joodse discriminatie nog nooit zo hoog, zegt het CIDI. En niet alleen in de Randstad. De herdenking van de Holocaust bij de Arnhemse Eusebiuskerk stond op punt van beginnen. Brigitte Wielheesen wilde zich net bij de belangstellenden voegen. Toen een jongen passeerde: ‘Hey Jódeeh.’

Scholieren zouden maandag 27 januari bij de kerk de bijna 1500 namen van de Arnhemse Holocaustslachtoffers voorlezen. Die dag was het exact 75 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Iedereen keek naar de roepende jongen. Niemand zei iets. Ook Brigitte Wielheesen niet.

Ze liet het moment en de roepende jongen passeren. Later nam ze zichzelf dat erg kwalijk. Mede ook omdat ze bang dat ophef de herdenking zou verstoren.

,,Was dit antisemitisme? Was het baldadigheid? Ik had die jongen moeten aanspreken. Hem moeten vragen: Waarom roep je dat nou?” 

 Wielheesen, een actieve assertieve vrouw, columnist van Jonet.nl, online platform voor onafhankelijk Joods nieuws, worstelde lang met het incident in Arnhem. ,,Ik deed niks. Niemand.” 

Dertig jaar

CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) registreerde vorig jaar 182 gevallen van anti-Joodse discriminatie. Het hoogste aantal in dertig jaar. Het merendeel van de incidenten speelt zich af in de Randstad. CIDI noemt ook voorvallen uit Gelderland.

* Een eigenaar van een Syrisch restaurant in Arnhem werd door zijn verhuurder uitgescholden voor ‘oplichter’, ‘leugenaar’ en ‘vuile Jood’. 

* Een oudere man uit een kleine Gelderse gemeente, die als kind de oorlog meemaakte, wordt uitgescholden door zijn asociale buurman. “Jij vuile Jood. Ze hadden jullie allemaal moeten vergassen.” 

*In de WhatsApp-groep van een Gelderse middelbare school worden volop racistische en antisemitische grappen uitgewisseld.

Holocaustherdenking op de Jonas Daniel Meijerplaats.

 
Holocaustherdenking op de Jonas Daniel Meijerplaats. © Gerard Burgers

Agenten moeten beter worden getraind in het herkennen van antisemitisme en discriminatie, vindt CIDI. Volgens CIDI duurt het te lang voordat van antisemitisme werk wordt gemaakt. ,,Het komt helaas geregeld voor dat mensen zich niet tot de politie wenden uit angst dat antisemitisme niet herkend wordt door de dienstdoende agent.” 

De gewenning is zorgelijk

Wielheesen schrikt van de toename. Anderzijds verbaast die haar niet. ,,Antisemitisme sluimert en raakt steeds meer maatschappelijk geaccepteerd. We halen de schouders er over op. We zijn maar met 30.000 joden in Nederland. Ik wil niet spreken namens de Joodse gemeenschap, maar ik voel bij mezelf een soort gewenning. Die gewenning zit hem in dagelijkse opmerkingen.”

,,Ik sprak die jongen niet aan. Niemand. Deze gewenning is zorgelijk, want als ik dit als Jood ervaar, hoe ervaart de niet-Joodse samenleving dit dan? Ik ben bang dat antisemitisme straks veel meer openlijk en georganiseerd aan de oppervlakte komt. En dat wij Joden doelwit zijn.” 

Bron: de Gelderlander 19-02-2020, Henk van Gelder

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *