Camouflage-antisemitisme

Twitter Grapperhaus
Foto: Evertjan Hannivoor

Op donderdag 12 september vond de herdenking plaats van de eerste razzia op 12/13 september 1941 in Enschede, waarbij 105 Joden werden weggevoerd naar Mauthausen om niet meer terug te keren. Tijdens de herdenking spraken onder andere Opperrabbijn Binyomin Jacobs en Minister van Veiligheid en Justitie Ferdinand Grapperhaus.

Minister Grapperhaus sprak zich in duidelijke bewoordingen uit tegen antisemitisme, benoemde dat hij zich nauw betrokken voelde bij de gebeurtenissen in Enschede en zei dat hem dat heel diep raakte. Hij liet ook duidelijk een waarschuwend geluid horen tegen antisemitisme. Hij legde het verband tussen het verleden en het heden. 

Opperrabbijn Jacobs benadrukte in zijn toespraak het zogenaamde camouflage-antisemitisme. Kritiek op Israël mag, zeker wanneer je bedenkt dat minstens de helft van de Israëlische bevolking ook kritiek heeft op haar leiders. Maar je hierachter verschuilen om je antisemitisme te verbergen, is gevaarlijk. In zijn toespraak heb heeft Opperrabbijn Jacobsizich ook duidelijk uitgesproken tegen de demonstratie die op 28 september gehouden zal worden voor de Israëlische Ambassade in Den Haag. Officieel heet het dat er wordt gedemonstreerd tegen de politiek van Netanyahu, maar als je kijkt in de doelstellingen van het organiserend comité is het een puur fascistische groep die Hitler en zijn denkbeelden adoreert. 

De bijeenkomst werd omlijst door basisschoolkinderen die de 105 namen voorlazen, zelfgeschreven gedichten voordroegen en bloemen neerlegden. Het was duidelijk dat de opperrabbijn en de minister op één lijn zaten ten aanzien van het steeds zichtbaar wordende antisemitisme en andere vormen van discriminatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email