Nieuwe Israëlische ambassadeur op bezoek in Sjoel Elburg

Halverwege zijn werkbezoek aan museum Sjoel Elburg corrigeert de Israëlische ambassadeur Naor Gilon de vrijwilligers van het museum maar even die blijven proberen ‘Elboerk’ te zeggen op z’n Engels. Dat hoeft niet; de naam Elburg is prima uit te spreken voor een Israëliër. ,,We are familiar with the ‘G’-sound.’’

Gilon werd nog maar halverwege deze maand door koning Willem Alexander ontvangen als nieuwe ambassadeur van Israël, maar bracht nu al een werkbezoek aan het museum in Elburg. Bijna een traditie; zijn voorganger werd 2,5 jaar geleden ook al direct na zijn aanstelling meegenomen naar dit museum door opperrabbijn Binyomin Jacobs. Die nam de nog kersverse ambassadeur van Israël dinsdag mee door heel Nederland; via de ‘Christenen voor Israël’ in Nijkerk richting Urk waar ’s avonds een fundraising diner werd gehouden voor een rabbijn uit de Oekraïne die deze dag ook met de opperrabbijn meekomt. 

 

Logische stop

De stop in Elburg was volgens Jacobs logisch. ,,Om aan hem te laten zien hoe de geschiedenis van de Joodse inwoners van ons land hier door niet-Joden wordt bewaard.’’ Het bezoek van de ambassadeur was niet van tevoren aangekondigd, ook al vanwege de veiligheidsmaatregelen. Zo werden voordat Gilon het gebouw betrad alle overige ingangen geïnspecteerd door de medewerkers van de meegereisde veiligheidsdienst. Zelfs de fietstas van een toevallig in de straat geparkeerde fiets werd uitgebreid doorzocht pal voordat de ambassadeur arriveerde. 

Warme ontvangst

Eenmaal binnen krijgt Gilon een warme ontvangst, met uiteraard een Elburger brok en een uitgebreide – nou ja, binnen tien minuten – uitleg over de geschiedenis van Joods Elburg, de aanloop naar de vorming van het museum en de opening elf jaar geleden. Daarna volgde een rondleiding door het museum, en een blik op de nog te openen tentoonstelling met schilderwerk van Sam Drukker. 

Onder de indruk was de Israëlische ambassadeur van het kleine Elburgse museum. ,,Thank and congratulate for the citizens of Elburg’’, spreekt Gilon aan het einde van zijn werkbezoek uit. En de belofte om nog een keer weer terug te komen. ,,Promise.’’ Na drie kwartier vertrekt het gezelschap weer, richting Urk waar dinsdagavond dus een fundraising diner wacht voor de bedreigde, Oekraïnse rabbijn. Geen overbodige luxe, vertelt opperrabbijn Jacobs. ,,Daar vliegen de raketjes je echt om de oren.’’

Wim Schluter

bron: De stentor, 24-9-2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email