Joods monument in Arnhem onder grote belangstelling onthuld

ARNHEM – Met een monument herdenkt Arnhem sinds zondag een inktzwarte bladzijde in zijn geschiedenis. Het vestigt de aandacht op het wegvoeren van 1.500 Arnhemse Joden naar concentratiekampen. ‘slechts weinigen keerden terug naar hun Arnhem’, staat te lezen op de sokkel. 

 
© Rolf Hensel
Burgemeester Ahmed Marcouch, voor de gelegenheid met keppeltje, noemde in zijn toespraak het lot van de Joodse Arnhemmers ‘een lege bladzijde in ons verhaal over de Arnhemse oorlogsgeschiedenis’.

Al voegde hij eraan toe dat met de zogenoemde struikelstenen bij de huizen van de uit Arnhem weggevoerde Joden al een goed begin is gemaakt met het invullen van die bladzijde.

,,Nu gaan we verder”, zei hij over het monument. ,,De Joodse gemeenschap verdient een gezicht. We moeten de deur naar het Joodse verhaal wagenwijd open zetten en er een onuitwisbaar uitroepteken achter plaatsen.” Marcouch zei dat het hem raakte dat het monument werd onthuld op de plek die vroeger het kloppende hart was van het Joodse leven.

Haat zaaien

Over de betekenis van de onthulling zei hij: ,,Vandaag maken we een vuist tegen polarisatie, radicalisering en haat zaaien. We laten zien dat het anders kan. Wij staan hier als broeders en zusters, naast elkaar.”

Mirre, leerling van het Arnhemse Thomas a Kempis College, maakte indruk met haar gedicht ‘(On)wetend’. Ze werd geïnspireerd door het verhaal van de Arnhemse onderduiker Louis de Groot, wiens familie door de Duitsers werd vermoord. In het gedicht verwoordt Mirre haar aanvankelijke onwetendheid over het lot van de Arnhemse Joden in de Tweede Wereldoorlog en haar latere ‘wetendheid’.

Die wetendheid is het gevolg van een schoolproject over de Joodse gemeenschap in Arnhem. Ook andere leerlingen van haar school leverden een bijdrage aan de ceremonie.

Waarschuwing

Opperrabbijn Binyomin Jacobs benadrukte dat het monument er niet alleen is om iedereen te herinneren aan het kwaad van destijds. Hij ziet het ook als een ‘waarschuwing in keihard graniet’ tegen het antisemitisme dat telkens weer de kop op steekt.

Hij oogstte applaus toen hij voorstelde om op de achtste dag van het Chanoekafeest, 29 december, de kandelaar niet in de Arnhemse synagoge, maar bij het nieuwe monument aan te steken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *