Soekot 5780

Een antilope was vreedzaam aan het grazen op een Afrikaanse savanne, met haar kalfje dicht naast haar, dat ook aan het grazen was. Plotseling zei het kalfje geschrokken “Mama, ik zie in de verte 2 leeuwen!” De moeder bleef kalm en zei, “Ja lieverd, ik heb al een tijdje naar ze staan kijken”. Een beetje confuus vroeg het kalfje “Ben je dan niet bang? Moeten we niet wegrennen?” De moeder antwoordde: Laat me je iets heel belangrijks vertellen. Luister goed want jouw leven kan hiervan afhangen: een leeuw in de verte is voor ons soort geen gevaar. Op het moment dat we zien dat de leeuw te dichtbij gaat komen, dan hollen we weg en brengen onszelf in veiligheid. Veel gevaarlijker voor ons is een onzichtbare leeuw die zich verstopt in de bosjes, uit het zicht, klaar om een nietsvermoedend slachtoffer te bespringen. Wees altijd op je hoede voor zulke verborgen gevaren … Openlijke gevaren zijn doorgaans de gevaren waar we ons op richten; wanneer enkelingen of groepen publieke verklaringen afleggen over het vernietigen van ons volk, dan zijn we op onze hoede.

Maar veel minder hoor je spreken over de meer verborgen, bedekte gevaren – het type Antisemitisme dat toeneemt in de vorm van politieke mooipraterij. Ze noemen het antizionisme, maar bedoelen doorgaans antisemitisme. Nog minder is men zich bewust van de gevaren die voortkomen uit onze eigen houding, de verborgen bedreigingen die we onszelf aandoen wanneer we verzuimen onze Joodse identiteit te omarmen, langzaam maar bijna zeker houden we dan op te bestaan, als volk en als individuele Jood. Als er een beurskrach is neemt meteen iedereen maatregelen, maar bij een langzame inflatie leunt bijna iedereen achterover. Maar zo’n sluipende inflatie kan veel slechter uitpakken, juist omdat het nauwelijks wordt opgemerkt. Enige weken gelden was ik in een sjoel in Bersjad in Oekraïne. De sjoel is meer dan tweehonderd jaar oud en is gemaakt van leem. Geen elektriciteit, geen water, geen toilet. Zeventig procent van de bevolking van Bersjad was voor de oorlog Joods. In die sjoel viel mijn oog op drie op de muur geschilderde Hebreeuwse teksten:

    1. Bid voor het welzijn van de Overheid
    2. Hoe mooi zijn uw tenten Jacob
    3. Heb uw naaste lief gelijk u zelve.

Bidden voor het welzijn van de Overheid, hier in de sjtettel? Welke Overheid,
vroeg ik me af. Het nazibewind? De communistische overheersing?

En hoe zit het met onze Nederlandse Overheid? Worden wij ook systematisch geïndoctrineerd? Van een zichtbare indoctrinatie vanuit de Overheid is G.z.d. geen sprake. Maar toch? Met betrekking tot Israël wordt er systematisch gesproken over “de bezette gebieden”. En de bevolking van die “bezette gebieden” zijn geen inwoners, maar “kolonisten”. “Bezette” gebieden en niet “betwiste” gebieden. We merken het al niet meer. Het is normaal geworden. En de inwoners van de betwiste gebieden zijn geen bewoners, maar worden kolonisten genoemd. Een sluikse beïnvloeding die bijna ongemerkt de mening van de gemiddelde Nederlander heeft bepaald, bijna onzichtbaar. En wat met “Hoe mooi zijn uw tenten Jacob”. Met die tenten kunnen de sjoels bedoeld worden. Maar er is nog iets waarmee de tenten van de Joden mooi waren. Onze overlevering vertelt ons dat de tenten dusdanig waren opgesteld dat er niet bij elkaar naar binnen kon worden gekeken. Ik moest terugdenken aan de periode dat wij pas in Amersfoort woonachtig waren en er in een wijk in Leusden de huizen dusdanig waren gesitueerd dat ieder bij ieder naar binnen kon kijken. Resultaat: overspel, partnerruil en echtscheidingen. Waarden en normen! In onze samenleving viert “alles mag en alles kan” hoogtij. “Hoe mooi zijn uw tenten Jacob”, vertelde mij die beschildering, die nog nauwelijks leesbaar was, aan de muur van die lemen sjoel in Bersjad. En dan: heb uw naaste lief. Gebrek aan wederzijds respect, vetes en ruzies, vaak op niets gebaseerd. De lemen sjoel was vol. Ik sprak de gemeenschap uit Bersjad toe. Ik sprak in het Jiddisch. Sommigen huilden, omdat ze zich op dat moment verbonden voelden met het Joodse leven van toen. Ze hoorden hun ouders en grootouders weer spreken. En aan het eind van mijn toespraak zongen we: osee shalom. We zongen en zongen. En smeekten G’d om shalom. Ik had het gevoel dat de sjtettel van toen weer even bestond en de sjoelbezoekers uit hun massagraf waren opgestaan. De sjtettel leefde weer. Het was en het is alsof wij nog steeds door de eeuwen heen omringd worden door de G’ddelijke wolken die het Joodse volk beschermden na de Uittocht uit Egypte en die wij gedenken door op Soekot in de Soeka te vertoeven.

Nog vele jaren! Chag Samech.

Binyomin Jacobs

Inter Provinciaal Opper Rabbinaat
Postbus 7967, 1008 AD Amsterdam T 020 3018495 F 020 3018491 E rabbinaat@ipor.nl
Het Rabbinaat omvat: Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland,
Noord-Holland (m.u.v. Amsterdam), Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg

2 antwoorden op “Soekot 5780”

  1. Wat een prachtige tekst, zo veel wijsheid c.q realiteit in verwerkt!
    Geeft een juiste weergave van een nooit aflatende tijdsgeest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email